Gudstjeneste i Hareløkkerne med flere frikirker.

Frikirkerne fejrede pinsedag i bilerne

– Skal du til gudstjeneste? spørger en ung mand i gul trafikvest, da en halvgammel Volvo svinger ind i indkørslen til Hareløkkerne i Almindingen, og føreren ruller vinduet ned.

Det skal bilisten, og han bliver vinket videre ind til den store plæne, hvor han kan parkere. For enden af græsplænen står en åben ladvogn til en lastbil, der er i dagens anledning er omdannet til en scene. Der er dækket op med blomster, scenen er udstyret med flere stativer med mikrofoner, musikinstrumenter og en storskærm. Vi er til de bornholmske frikirkers årlige fælles pinsegudstjeneste. Normalt afholdes den i Kyllingemoderen pinsesøndag, men på grund af coronaforsamlingsforbuddet, har øens syv frikirker været nødt til at tænke kreativt. Inspireret af lignende arrangementer andre steder i Danmark har frikirkerne i år valgt at holde gudstjenesten som et drive-in-arrangement. Kirkegængerne samles i dag (sammen, men hver for sig) i deres biler på plænen i Harreløkkerne, og skal her deltage i lovsang og nadver for at fejre Helligåndens komme, og den kristne kirkes fødselsdag. Præst i Baptistkirken Lone Møller-Hansen er en af initiativtagerne til dagens gudstjeneste. Hun fortæller, at arrangementet har været under vejs siden påske. Der har været nok at se til, for at få alt på plads. Lige nu er hun på vej rundt på mellem bilerne, for at oplyse menigheden om, hvilken FM-kanal, bilradionen skal indstilles på, for at man kan høre gudstjenesten i bilerne.

– Vi har været ret spændt på, om vi kunne få det hele til at lykkedes. Vi skulle finde ud af alt det tekniske, og har blandt andet bestilt en FM-sender fra Kina. Den nåede heldigvis at komme allerede i sidste uge, så til sidst manglede vi bare en forsamlingstilladelse fra politiet. Den kom endelig i onsdags. Så nu skulle der være styr på det hele, fortæller Lone Møller-Hansen.

Frikirkerne har fået tilladese til at samle 100 biler i Hareløkkerne. Til den årlige fællesgudstjeneste i Kyllingemoderen er der normalt omkring 250 deltagere. Så på grund af det nuværende forsamlingsforbud, var det nødvendigt at finde en anden måde for frikirkene at mødes på.

– Hvis ikke vi kunne have gjort det på den her måde, så havde vi ikke kunnet have holdt en fælles gudstjeneste i år, siger præsten.

Baptistkirkepræst Lone Møller-Hansen ledte gudstjenestens første fællesbøn. Foto: Berit Hvassum

 

Kreative løsninger

På scenen byder Camilla Westen, der er præst i Missionskirken velkommen til frikirkernes menigheder. Det er svært at tælle præcis hvor mange mennesker, der sidder i deres biler foran scenen, men Bornholms Tidendes udsendte tæller i hvert fald 42 biler med alt fra én til fire personer per bil. Da Camilla Westen runder sin velkomst af, og Lone Møller-Hansen har holdt den første bøn, slår bandet an til lovsangen “Du vil altid elske mig.” Og i bilerne synger tilhørerne med, med hænderne løftet mod himlen. Da sangen slutter lyder et højtlydt bifald fra tilhørerne. Det er ikke lyden af klappende hænder, men lyden af 42 bilhorn, der dytter, som var det et lyskryds i New York.

I en af bilerne sidder Camilla Westens mand med parrets tre børn. Daniel Westen har været medlem af Missionskirken i fire år, og han er glad for, at frikirkerne tør at prøve at lave en anderledes gudstjeneste.

– Det er meget fedt, at man prøver at være lidt mere kreativ, så kirken ikke går i stå, siger Daniel Westen.

– På grund af corona havde det jo været nemt bare at lukke kirkerne helt ned, men jeg synes generelt, at man har været god til at række ud til folk derhjemme. Præsterne har både brugt Facebook og Youtube til at holde prædikener og bøn. De har været gode til at tænke nyt, og finde ud af, hvordan de kunne komme ud til folk på nye måder, siger han.

Ritualet ved nadver var forestået af Pinsekirken i Rønnes præst Michael Kaarby. Menigheden havde selv saft, vand, brød eller kiks med i bilerne. Enkelte blev set drikke dåsecola til nadveren. Foto: Berit Hvassum

Mærker Helligåndens nærvær sammen

Gudstjenesten fortsætter med flere lovsange, bønner og prædikener. Fra en orange Suzuki Swift i forreste række, lyder fire kvinders sangstemmer. Kvinderne er alle tilknyttede Frelsens Hær, og er her i dag for at fejre Jesus, og at Helligåndens komme, fortæller de. Kvinderne fortælle, at drive-in-arrangementet er en stor succes.

– Det er pragtfuldt. Det kunne næsten ikke være bedre, på den her måde at komme ud i Guds natur, og mærke Helligåndens nærvær sammen, lyder det fra Inge Thyge.

– Det fungerer så godt. De har virkelig været kreative, siger hun.

– Det ville være dejligt, hvis man kunne høre gudstjeneste i bilradioen på den måde hver dag, siger Kylle West fra bagsædet.

Tonerne fra dagens sidste lovsang klinger af, og Camilla Westen går på scenen igen, for at afslutte gudstjenesten. Hun takker menigheden i bilerne, og ønsker alle fortsat god pinse. Og endnu engang stemmer menigheden i med et højlydt, dyttende bifald.

Mange frikirkegængere havde fundet vej til Hareløkkerne pinsedag. I bilerne kunne tilhørerne lytte til gudstjenesten over bilradioen via en særlig FM-frekvens, som frikirkernes havde fået tildelt til lejligheden. Foto: Berit Hvassum
  • Facebook