Kulturskolens elever får ingen penge tilbage efter coronapause

Forældrene til elever på Bornholms musik- og kulturskoler får ingen penge tilbage, selvom deres børn ikke blev undervist som normalt mellem 11. marts og starten af juni. Det afgjorde et flertal i kommunalbestyrelsen mandag aften.

Musik- og kulturskolerne på Bornholm kan ikke undvære pengene, uden at det vil få “alvorlige konsekvenser” for skolerne, der ikke selv har mulighed for at dække så stort et indtægtstab, havde embedsværket på forhånd informeret kommunalbestyrelsen.

Regionskommunens konto for fritid og kultur har heller ikke pengene stående. Samtidig har Kommunernes Landsforening oplyst til kommunerne, at de “formentlig” ikke vil kunne få pengene tilbage fra staten på linje med andre coronaudgifter.

– Det havde selvfølgelig været retfærdigt at kompensere, og vi diskuterede det også meget på udvalgsmødet. Det viste sig bare også, at der var stor forskel på hvem, der har fået digital undervisning og hvem, der ikke har fået undervisning, så det er svært at kompensere retfærdigt, sagde Erik Lund Hansen (S), formand for udvalget for job, udvikling og fritid.

– Det er en ret stor logistisk opgave at finde ud af hvem, der vil skulle have penge tilbage og hvem, der ikke skal. Forældre, der har deres børn i daginstitution eller SFO, får heller ikke deres penge tilbage. Og vi har ikke de penge, sagde Kirstine van Sabben (BL).

Dansk Folkeparti og SF stemte imod og ville refundere i alt 50.000 kroner ud af de lige under 300.000 kroner, som forældrene har betalt uden at få undervisning for pengene. DF ville have brugt 50.000 kroner af udvalgets frie midler på at refundere forældrene godt en sjettedel af det beløb, som de har indbetalt.

– Vi synes, at det skal være op til Kulturskolen selv at fordele beløbene. Der er også stor forskel på, hvad det koster at gå på Kulturskolen, afhængigt af niveau. For nogle forældre er det rigtig mange penge, særligt hvis man kommer fra hjem, der ikke har så meget. De 50.000 kroner ville være en mulighed for at afbøde den værste skade, sagde René Danielsson (DF).

– Jeg er på mange måder meget enig med René Danielsson. Jeg havde først det indtryk, at der havde været digital undervisning for alle, men jeg fik så nogle henvendelser fra forældre, der sagde, at det kunne de ikke rigtig genkende, sagde Leif Olsen (SF).

– Der er altså ikke nogen forældre, hvor det her handler om 2.000 kroner, sagde Erik Lund Hansen.

– 400 kroner betyder også noget. Jeg nægter at tro på, at det skulle være administrativt umuligt at finde ud af, hvad folk har til gode, sagde Leif Olsen.

Sagen havnede i kommunalbestyrelsen, fordi kulturminister Joy Mogensen (S) har overladt det til hver enkelt af landets kommuner at afgøre, om forældrene skal have penge tilbage eller ej. I et brev til kommunerne fra 4. maj opfordrede Joy Mogensen dog kommunerne til at refundere.

– Jeg synes, at det er en lidt gratis omgang for kulturministeren. Vi har den samme situation i daginstitutionerne, hvor det sådan set også vil være rimeligt, hvis forældrene får penge tilbage. Men det er en ekstraordinær situation, vi har stået i, og hvis vi ikke kan få pengene refunderet fra staten, ved jeg ike, hvor vi skulle få dem fra, sagde Morten Riis (EL).

  • Facebook