Klemensker-hallen fejrer 50 årsjubilæum. Foto: Klaus Holsting

Klemenskerhallen fylder 50 år: ‘Det er et af byens sidste samlingssteder’

Den 15. august 1970 fik Bornholm sin anden idrætshal. Kun tre år efter at Rønnehallen blev opført, fik Klemensker sin helt egen idrætshal og blev dermed en af bornholmsk idræts højborge. Siden er der sket meget, og hallen bliver i dag ikke brugt helt så meget som dengang, men Klemenskerhallen står der stadig og bliver den dag i dag ved med at være et af Klemensker og omegns vigtigste samlingspunkter. Derfor kunne Klemensker Idrætsforening og Klemensker lokalhistoriske arkiv lørdag invitere til reception i den 50 år gamle hal.

De mange mennesker, der var mødt op til festlighederne vidner om hallens popularitet og dens evne til at samle brugere og borgere fra Klemenskeregnen.

– Selvom den er kommunalt ejet, så føles den som om, det er vores egen hal, siger formand for Klemensker Idrætsforening Bo Sonne.

– Det er en af byens sidste samlingssteder, og den er utrolig vigtig for byen og sammenhængskraften i og med, at den ligger, hvor den ligger, siger han.

Klemensker-hallen fejrer 50 årsjubilæum

Ingen hal, ingen idræt

Bo Sonne forklarer at Klemenskerhallen med sin placering er den sidste idrætshal på det nordlige midtbornholm, og at idrætslivet vil lide skade, hvis hallen en dag ikke skulle være her mere.

– 4-Kløver-Klyngen (bysammenslutning af byerne Nyker, Klemensker, Aarsballe og Rø, red.) lavede på et tidspunkt en undersøgelse, der kiggede på, hvor langt fritidsidrætsudøvere ville være villige til at køre for at dyrke idræt. Undersøgelsen konkluderede, at hvis hallen lukkede, så ville man få afskåret folk i området for at dyrke sport i deres fritid. Ikke kun i Klemensker, men også folk fra Aarsballe og Rø, der ellers skal køre langt for at komme til en idrætshal, fortæller Bo Sonne.

– Når den kommunale administration skal lave sparekatalog, bliver Klemenskerhallen ofte skrevet på. Kommunen kan spare i omegnen af 200.000 kroner, hvis hallen lukker. Jeg ville ønske, man fra politisk hånd ville se mere på den samfundsmæssige værdi, som hallen har, som jeg mener er meget højere – især når der i de her år er så meget fokus på sundhed og motion, siger han.

50-årig med skavanker

Bo Sonne er ellers glad for samarbejdet med kommunen. Han oplever at kommunen er fleksibile og samarbejdsvillige, når det kommer til driften af Klemenskerhallen, selvom der ikke altid er plads til renoveringer i det kommunale budget.

– Vi kan ikke se bort fra, at hallen er så gammel som den er. Når man bliver 50, så begynder der at være nogle skavanker, siger han.

Han fortæller blandt andet, at malingen på facaden skaller, at vandtrykket i vandhanen er dårligt, og at lydanlægget i hallen ikke har fungeret i lang tid. Klemensker IF har selv stået for nogle investeringer i hallen for at få tingene til at køre. Foreningen har for eksempel selv anskaffet sig et mindre lydanlæg med højtalere, så der kan spilles musik og der kan sættes mikrofoner til.

– Klemenskerhallen har som øens eneste kommunale idrætshal ikke fået opdateret sit lydanlæg. Men vi klager ikke. Vi er glade for at have hallen her, og parate til at leve med lidt fejl og mangler, siger Bo Sonne.

Klemensker-hallen fejrer 50 årsjubilæum

Samler hele 4-Kløveren

Irene Dunker er medlem af Klemensker Idrætsforening og har boet i Klemensker siden 1973. Hun er desuden aktiv i 4-Kløver-Klyngesamarbejdet, og er ligesom Bo Sonne stor tilhænger af, at Klemensker fortsat kommer til at have sin idrætshal de næste 50 år også.

– Hallen har simpelthen så stor en samlingseffekt for hele lokalområdet. Hvis ikke vi kan samles her, hvor skal fællesskabet så blive af?, siger hun.

Hun fortæller, at det jo ikke kun er idræt der finder sted i hallen, men at der også bliver afholdt kræmmermarkeder flere gange om året, og at Klyngesamarbejdet også er ved at gå sammen om at lave en fælles fest engang i foråret 2021 for hele 4-Kløveren.

– Da Klemenskerhallen blev bygget i sin tid, var det i samarbejde med foreninger fra både Aarsballe, Nyker, Rø og Klemensker. De var også med til at bygge. I dag er det den eneste hal, vi har i 4-Kløverområdet. Derfor er det rigtig dejligt at se, at de andre byer også er interesseret i at støtte op om hallen. Det er som om, at vi kommer tilbage til rødderne, siger Irene Dunker.

Jubilæet blev fejret behørigt med omkring 50 fremmødte lokale og foreningsmedlemmer. Klemensker IF bød i anledningen på frikadeller og kartoffelsalat, og Klemensker lokalhistoriske arkiv havde fundet billeder og avisudklip frem fra Klemenskerhallens første fem årtiers levetid.

  • Facebook