Gry Brogaard og Cilie Engman har kendt hinanden siden 2017, hvor Gry startede i Lindehuset og fik Cilie Engman som jobkonsulent. Foto: Jens-Erik Larsen

Gry fandt sin vej: ‘Førtidspension blev erstattet med fast arbejde’

SOCIALPSYKIATRI

Mandag formiddag mødte Gry Brogaard ind til en hverdag, hun og stort set alle omkring hende havde afskrevet muligheden for. Hun startede nemlig i sit første job i en alder af 33 år.

Gry Brogaard er psykisk sårbar og har været tilknyttet socialpsykiatrien og jobcentret i mange år. Nu har hun fået bevilget fleksjob de næste fem år frem, og hun er blevet ansat i Dagli’ Brugsen i Svaneke, der lærte hende at kende under et praktikforløb.

– De blev så glade for mig i brugsen, at de heldigvis gerne ville ansætte mig. Så nu starter jeg i et fast job for første gang. Det bliver godt at få mere ansvar, end jeg har haft indtil nu. Nu må jeg skrive under, når vi modtager varer, og jeg kan blive oplært i at tage posten og lukke kassen, fortæller en stolt Gry Brogaard.

Kaotiske år

Går man bare et år tilbage i tiden, var Gry Brogaard tæt på at komme på førtidspension. Hun havde været igennem meget, siden hun som teeanger flyttede fra Ishøj til Bornholm, fordi hun blev anbragt på Dueodde Efterskole. Derefter kom flere år i forskellige aktiveringstilbud og med kontalthjælp som eneste indkomst.

Gry Brogaard fik to døtre, som begge blev tvangsfjernet fra hende. Forholdet til pigernes far gik i opløsning, og Gry boede i en tid på krisecenter. En tid, som Gry Brogaard selv beskriver som kaotisk.

Da hun fyldte 30, fik hun en ny i rækken af mange sagbehandlere og flyttede i egen lejlighed i Snogebæk. Her ramte hun et sort hul efter flere år med svære oplevelser.

– En dag kunne jeg pludselig ikke komme ud af sengen. Jeg havde store humørskift og kunne ikke finde rundt i mig selv længere. Jeg kunne ikke overskue noget som helst, fortæller Gry Brogaard.

Gry Brogaard var tæt på at skulle på førtidspension, men hun fik hjælp på Lindehuset og er i dag i fleksjob i Daglig’Brugsen i Svaneke. Foto: Jens-Erik Larsen.

Fandt ro i Lindehuset

Hun fik en pause fra aktiveringsforløbene fra jobcentrets side, og da hun var klar igen, tog hendes sagsbehandler hende med i Lindehuset i Svaneke. Et tilbud for psykisk sårbare voksne, der har brug for afklaring af deres muligheder for at komme på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

Her fandt Gry Brogaard noget, hun ikke havde oplevet før.

– Pludselig havde jeg fundet det sted, hvor jeg skulle være. Det, der var rigtigt for mig. Alt det, som ingen vidste, jeg havde haft brug for, siden jeg var 18 år, fandt jeg her, siger Gry Brogaard.

Hun fik en jobkonsulent, Cilie Engman, og en neuropsykisk undersøgelse, der viste, hvad hun skulle have af hensyn for at kunne arbejde.

Klar til førtidspension

Cilie Engman fandt en praktik til Gry Brogaard, men flere omstændigheder i Grys liv gjorde, at hun ikke kunne gennemføre praktikken. Det var endnu et nederlag oveni de mange, som Gry Brogaard havde i forvejen.

Hun og Cilie Engman blev enige om, at tiden måske var til at arbejde på at få en førtidspension til hende.

– Alle de nederlag, jeg havde været igennem, blev til et kaos i mit hovede. Vi tænkte, at pension var det rigtige, fortæller Gry Brogaard.

Sagsbehandlingen frem mod en førtidspension gik i gang, men pludselig vendte Gry Brogaard på en tallerken, fortæller hun og hendes mentor, Cilie Engman.

– Jeg kunne bare mærke, at der stadig var en masse krudt i mig, fortæller Gry Brogaard.

– Ja, du stak pludselig i en helt anden retning og begyndte at snakke om alt det, du gerne ville med dit liv. Og så kiggede jeg på dig og sagde, at det jo var helt skørt at lave en førtidspension, når du havde det sådan, stemmer Cilie Engman i.

Ændrede mønstre

Makkerparret gav arbejdslivet et sidste skud, og Cilie Engman fandt en praktik til Gry Brogaard i Dagli’ Brugsen i Svaneke.

– Det skulle være den sidste praktik ever. Jeg tænkte, går det her ikke, så er det det. Jeg havde været igennem 15 praktikker og tilbud, nu var det sidste chance, siger Gry Brogaard.

Praktikken lykkedes. Forløbet på Lindehuset og Gry Brogaards egen indsats har gjort, at hun i dag står med et fleksjob og en reel ansættelse for første gang i sit liv.

– Jeg har lært mig selv at kende på Lindehuset. Jeg har fået reageret på det, jeg har været igennem. Jeg har arbejdet med mig selv og er blevet opmærksom på mine mønstre. Jeg har også fået et fællesskab, hvor jeg har mødt andre psykisk sårbare som mig. Det er vigtigt, for at man ikke bliver ensom, siger Gry Brogaard.

Stolt mentor

Cilie Engman har fulgt Gry Brogaard, siden hun startede med at komme i Lindehuset. Først som jobkonsulent og siden er hun blevet hendes mentor.

– Det, der kendetegner Grys forløb, er, at hun har været god til at arbejde med sig selv, at afvænne sig nogle ting og tillære sig andre. Hun har lært at spørge om hjælp, så de ting, der stressede hende førhen, kan blive løst, før det kommer til at fylde for meget. Jeg bliver simpelthen så stolt, når jeg ser, hvordan hun har udviklet sig, siger hun.

For Gry Brogaard betyder det faste job i Dagli’ Brugsen mere frihed, end hun har haft før.

– Det betyder, at jeg tjener mine egne penge og kan få banket min gæld af. Det betyder også, at jeg kan give mine børn nogle gode oplevelser og aktiviteter, når de er på samvær, siger hun.

I dag er Gry Brogaards døtre i frivillig anbringelse hos hver deres plejefamilie. Gry Brogaard og hendes ekskæreste har samvær med døtrene hver 14. dag, og Gry Brogaard har dem på overnatning en gang om måneden.

  • Facebook