Taxameteret tikker. Jo mere klippe, der er, jo dyrere bliver det for René Heller Jensen at blive koblet på den nye kloakledning i Almindingsbyen. Foto: Jacob Jepsen

Husejer er tvunget til at låne penge til kloakering: ‘Det er noget forbandet svineri’

SPILDEVAND

Der står en minigraver ude i René Heller Jensens forhave. Den skal grave en 35 meter lang rende, så René Heller Jensens afløb kan blive tilkoblet det offentlige kloaknet. Lige nu står den stille, mens entreprenøren venter på tilladelse til at sprænge.

17 husstande på Sigtemøllevejen og Almindingsvej har i år fået påbud fra kommunen om, at de skal være tilkoblet den offentlige kloakledning inden maj 2021. For det skal de betale cirka 33.000 kroner i tilslutningsafgift, samt hvad det måtte koste at forbinde egen brønd med den skelbrønd, som Bornholms Energi og Forsyning har placeret i skel.

Det er en vild udgift

René Heller Jensen har derfor indhentet tilbud fra tre forskellige entreprenører og har nu indgået en aftale med det selskab, der indledningsvist tilbød at lave gravearbejdet for cirka 30.000 kroner.

– Men så kom klippen, siger René Heller Jensen.

Det viste sig nemlig hurtigt, at Heller Jensens hus er placeret i klippefyldt terræn.

– Det kan jo ikke overraske, når man bor så tæt på Ekkodalen, siger han.

René Heller Jensen forventer nu, at kloakeringen samlet set kommer til at koste et sted mellem 80.000 og 90.000 kroner. Penge han ikke har, men som han måske kan låne til en billig rente hos kommunen.

Men det gør ham ikke til en glad mand.

– Jeg synes, det er noget forbandet svineri. Det er en fuldstændig vild udgift at pådutte folk. Det er ikke mange familier, der har råd til at trække så meget ud af deres budget, siger René Heller Jensen, der købte huset på Almindingsvej i 2008.

Dengang gjorde han sig ikke nogen forestillinger om, at det engang ude i fremtiden ville komme til at koste dyrt, at huset lå et stenkast fra Ekkodalen med en septiktank i haven.

– Hvis man tænkte sådan, ville der jo aldrig være nogen, der flyttede på landet, siger han.

Bedre end et banklån

Han er, ligesom de fleste andre husjere i området, helt indforstået med, at der skal kloakeres, så spildevand og regnvand adskilles. Men han synes ikke, at det er rimeligt, at de bornholmere der har granit i haven skal betale eksorbitant høje summer for at blive tilkoblet den nye ledning.

– Selvfølgelig skal vi passe på vores miljø. Men jeg synes, at BEOF eller kommunen burde have undersøgt på forhånd, om der ikke findes en miljøpulje eller en EU-fond, som man kunne søge støtte hos. Der findes alle mulige støtteordninger i dag, og det burde politikerne tage fat i, siger René Heller Jensen, der arbejder som kok.

Han har nu ansøgt kommunen om et lån til 5,67 procent i rente.

– Det er selvfølgelig bedre end et almindeligt banklån. Men det kommer alligevel til at belaste min økonomi i 20 år, siger René Heller Jensen.

Ansøgningen blev indsendt i begyndelsen af august. René Heller Jensen venter stadig på svar.

  • Facebook