Søren Schow får støtte fra Venstre i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum

Streg i regningen for Peter Juel-Jensens støtter – Søren Schow ligner nu en favorit

VENSTRE

Gruppeformand Søren Schow (V) er den rigtige og den bedst mulige borgmesterkandidat for Venstre ved kommunalvalget om et år. Det nåede Rønne Venstre frem til, da bestyrelsen holdt møde tirsdag aften.

Rønne Venstre står samtidig bag, at også folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) stiller op til valget – men med det forbehold, at han skal lægge sit hovedfokus på Christiansborg, som han også har annonceret, at han vil gøre, hvis han kommer til at sidde begge steder.

Søren Schow bliver anbefalet af en enig bestyrelse i Rønne Venstre. Forud var dog gået en længere diskussion, fortæller formand Jens Møller Jensen til Bornholms Tidende.

Rønne Venstre anbefaler samtidig Venstre-medlemmer, der hellere ser Peter Juel-Jensen som borgmesterkandidat, til at føre ham frem. Det bliver bare ikke Rønne Venstre, der gør det.

– Bestyrelsen i Rønne Venstre er i enighed af den opfattelse, at Søren Schow er den bedst egnede til at være spidskandidat. Det begrunder vi med, at han har et stort kendskab til arbejdet i kommunalbestyrelsen, et godt indblik i hvad der rører sig på Bornholm, og at han har den nødvendige tyngde til at skabe sig et råderum i den politiske proces, siger Jens Møller Jensen.

– Vi mener, at Søren Schow er den bedst egnede, men vi anerkender også, at der kan være andre opfattelser, og hvis der er det, ser vi det gerne udkrystalliseret i, at der kommer flere at vælge imellem til rollen som spidskandidat. Men når vi anbefaler Søren Schow, anbefaler vi ham og ikke andre.

– Rønne Venstre ser samtidig gerne andre kandidater til at blive spidskandidat. Men hvis der kommer flere kandidater, vil nogle fra bestyrelsen i Rønne Venstre ved opstillingsmødet gå op og sige, at vi mener, at Søren Schow er det rigtige valg. Det er den naturlige konsekvens af vores beslutning om at stå bag ham, siger Jens Møller Jensen.

Rønne Venstres støtte til Søren Schow rykker væsentligt ved balancen i hans favør, hvis det kommer til et kampvalg på Venstres kommende opstillingsmøde. Alle fremmødte medlemmer vil dog være frit stillet til at stemme, som de vil i en afstemning, der i så fald bliver skriftlig og hemmelig.

Juels hovedopgave er Borgen

Rønne Venstre ser Peter Juel-Jensens hovedopgave som en anden end at få den borgmesterpost, som partiforeningens bestyrelse samtidig vedtog at betragte som Venstres absolutte første prioritet ved det kommende valg.

– Bestyrelsen i Rønne Venstre betragter Peter Juel-Jensen som et nyttigt bindeled mellem kommunalbestyrelsen og Christiansborg. Derfor vil vi anbefale, at han stiller op, men forudsætningen er, at han lægger hovedvægten af sin arbejdskraft på Christiansborg, hvor han har kæmpet sig til gode resultater, siger Jens Møller Jensen.

– Vi opfordrer ikke Peter Juel-Jensen til at stille op. Vi siger, at vi anbefaler Søren Schow, men at vi også gerne ser, at de medlemmer, der ser Peter Juel-Jensen som den bedste spidskandidat, bringer ham frem.

Det ligger Rønne Venstre og ikke mindst Jens Møller Jensen selv meget på sinde at undgå mere intern ballade af den slags, der dannede optakt til det seneste kommunalvalg. Her blev Søren Schow først Venstres borgmesterkandidat, efter at han med de helt tætte stemmer 50-46 havde vundet positionen i et kampvalg. Forinden havde den daværende bestyrelse i Venstre Bornholm erklæret mistillid til, at han kunne løfte opgaven.

– Hvis der kommer flere kandidater, mener bestyrelsen i Rønne Venstre samtidig ikke, at det må føre til uenighed i gruppen i kommunalbestyrelsen, som vi har set det flere gange. Venstre vil ikke få indflydelse, hvis vi står splittet, siger Jens Møller Jensen.

– Her ser vi også de tre bornholmske partiforeninger have en vigtig opgave i forbindelse med at stille kandidater op. Tiden til at diskutere valgprogrammet er, når det er i proces med at blive udarbejdet. Men når det er på plads, skal vi stå sammen i enighed, og Venstres opstillede kandidater skal forpligte sig på det program, der så vil ligge.

– Vi havde en del diskussion. Jeg sagde fra start, at vi ikke skal have splittelse en gang til, for det kan vi ikke holde til. Men jeg ville gerne høre, hvor synspunkterne lå, og det førte til en længere diskussion, før vi i enighed nåede frem til at anbefale Søren som spidskandidat, fortæller Jens Møller Jensen om forløbet af Rønne Venstres bestyrelsesmøde tirsdag.

– Udgangspunktet i Venstre er, at vi har højt til loftet og langt til døren. Og at politiske beslutninger som valget af en spidskandidat foregår i en demokratisk proces, hvor medlemmerne bestemmer, siger han også.

Målet er borgmesterposten

Rønne Venstres bestyrelse besluttede tirsdag ligeledes i enighed, hvordan partiforeningen mener, at Venstre skal agere på valgnatten, når der skal findes et flertal bag en ny borgmester, og alle andre poster samtidig skal fordeles.

– Førsteprioriteten er selvfølgelig, at Venstre går efter borgmesterposten, siger Jens Møller Jensen.

– Er det ikke muligt, mener bestyrelsen i Rønne Venstre, at Venstre skal formidle et bredt samarbejde i kommunalbestyrelsen, hvilket indbefatter Socialdemokratiet. Det er først og fremmest de to partier, der har skabt den kommune vi kender, og vi skal have håndteret en række store opgaver, som vi ikke kan løse, uden at begge partierne er med.

Blandt kommunens store kommende udfordringer nævner Jens Møller Jensen at få samlet administrationen, at bringe sygefraværet i ældreplejen ned, at håndtere Beof’s store økonomiske problemer og at sikre en bedre folkeskole.

Oppe at vende var også Venstres tiltagende betændte forhold til Dansk Folkeparti, der allerede for et år siden meldte ud, at partiet ikke lægger stemmer til at gøre Søren Schow til borgmester.

– Bestyrelsen i Rønne Venstre bryder sig ikke om, at Dansk Folkeparti prøver at blande sig i vores valg af spidskandidat. Men DF er en vigtig brik i at skabe et borgerligt flertal, for vi kan godt regne ud, at der ikke bliver noget borgerligt flertal uden DF. De skal bare holde op med at prøve at blande sig i vores valg, siger Jens Møller Jensen.

  • Facebook